Masaż czekoladą to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Zabieg pozwala nie tylko uzyskać pozytywne efekty odbijające się korzystnie na ciele, ale również przynosi psychiczne ukojenie. Gorzka czekolada pobudza endorfiny – hormony szczęścia, uspokaja system nerwowy, pobudza krążenie krwi, rozluźnia napięte mięśnie, zmniejsza lęk, napięcie i poprawia nastrój. Ciało, które uwalnia negatywne emocje eliminuje zmęczenie. Czekolada stanowi także źródło polifenoli – silnych przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki, przeciwdziałając między innymi przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
Jest to klasyczny masaż relaksujący, z ugniataniem, głaskaniem i rozcieraniem ciała. Jednak zamiast czystej oliwki do masażu używa się tu płynnej czekolady i odżywczych, aromaterapeutycznych olejków. Masaż trwa od czterdziestu minut do godziny. Po zakończeniu masażu ciało owijane jest folią – dopiero po kwadransie, po zdjęciu folii zmywamy czekoladę – ostatni etap sprawia, że czekolada pełni funkcję odżywczej i wygładzającej maski.
Masaż czekoladą wykazuje dobroczynny wpływ na organizm. Już jednorazowy seans wykazuje działanie:
• łagodzące stres,
• uspokajające,
• poprawiające nastrój,
• odżywcze dla skóry,
• zmniejszające widoczność cellulitu,
• poprawiające elastyczność skóry,
• łagodzące dolegliwości ze strony układu nerwowego, krążenia oraz oddechowego.